<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1593347630981815&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Gaustatoppen

Besøk Norges videste utkikkspunkt i sommer!

Mer enn bare et fjell

Gaustatoppen 1883 moh.

Gaustatoppen (1883 m.o.h.) rager majestetisk over Rjukan, og er av mange omtalt som Norges vakreste fjell. 

Toppen er lett tilgjengelig og enkel å bestige, men byr likevel på Sør-Norges videste utsikt. Fra toppen kan du i klarvær se omtrent en sjettedel av Norge.

Høydepunkter:

  • Gaustabanen til toppen av fjellet
  • Turisthytte på toppen
  • Kun 2 timers gange fra Stavsro
  • Norges videste utsikt
Gaustatoppen gåtur, fottur, banen, heis, pris, sommer, km, gaustabanen, gaustatoppen, rjukan, toppen, norgesferie
Se over 1/6 av Norge
Gaustatoppen til fots

Gaustatoppen er lett tilgjengelig og enkel å bestige, men byr likevel på Sør-Norges videste utsikt. Fra Gaustatoppen kan du i klarvær se omtrent en sjettedel av Norge.

Tur en vei: cirka 3 timer
Vanskelighetsgrad: Middels

Les mer om turene her
GaustatoppenTuristhytte, turisthytte, sommer, servering gaustatoppen, gaustabanen
Telemarks tak
Gaustatoppen turisthytte

Få turisthytter kan vel måle seg med beliggenheten til Gaustatoppen Turisthytte. Den finner du på Telemarks Tak; Gaustatoppen, 1883 meter over havet.  Her kan du nyte nystekte vafler og en kopp kaffe til Norges råeste utsikt.

 

 

.

Gaustatoppen Turisthytte
banen
Banen inne i Gaustatoppen
Gaustabanen

Gaustabanen er en fjellbane som går fra Longefonn 1150 moh. til nær toppen av Gaustatoppen 1800 moh. Banen er åpen hele året og går kontinuerlig i åpningstiden. Fra starten til toppen tar det 15 minutter. Banen består av 2 strekninger og 3 stasjoner. 

 

.

Gaustabanen

Gaustatoppen fottur

Se 360 bilder fra start til 1883 moh.

Se kartet her!

Gaustatoppen 1883 moh

Praktisk informasjon

Turen opp

De vanligste rutene opp til toppen er fra Svineroi, Stavsro og Selstali, men du kan også gå den lange veien helt fra Rjukan slik de gjorde før i tida. Alle rutene er godt merket med de røde T-ene til Den norske turistforening (DNT). Gaustatoppen kan og er mye besteget av barn og voksne i alle aldre. Går dere ruten opp fra Stavsro er denne klassifisert som middels vanskelig og går i ett passe bratt terreng. Turen tar ca. 3 timer og det vil være mulighet for å ta gaustabanen ned igjen.

Parkering

Parkere på Stavsro: 
Her ligger det en avgiftsbelagt parkeringsplass med et begrenset antall plasser. Prisen er 150 kroner per bil, per dag. Betaling kan skje via Vipps til nr. 110898, med betalingskort i P-automat eller til parkeringsvakt. Du kommer hit fra Rjukan ved å ta veien oppover mot Gausta. I stedet for å kjøre til venstre mot Gausta fortsetter du rett fram og følger fv. 651 og skilting mot Gaustatoppen.

Det går buss til Svineroi, Gaustanbanen og Stavsro. Les mer om parkering i ofte stilte spørsmål.

Bekledning

Uansett hvilket alternativ du velger, må du huske at været i fjellet skifter raskt. Gaustatoppen kan overraske med tåke, dårlig vær og sterk vind, og du må alltid ha med vindtett tøy, lue og votter, varmt skift, og ikke minst kart og kompass. Gaustatoppen består av mye stein, så legg heller ikke i vei uten gode fjellstøvler på beina.

Hva finnes på Gaustatoppen?

Både Gaustabanen og Gaustatoppen turisthytte er åpne for å ønske deg velkommen.

For dem som ønsker en enklere løsning, kan banen frakte deg opp til toppen. På toppen finner du Gaustatoppen turisthytte, som serverer varm mat og drikke mens du kan nyte den fantastiske utsikten.

Ofte stilte spørsmål

Fra 20.juni kan man stort sett gå med tørre sko til toppen, og sesongen for gåtur varer vanligvis ut oktober. I menyen øverst kan du se Gaustatoppen live på webcam om du ønsker å se an forholdene. Skal du gå utenom sommersesongen anbefaler vi randonee/truger. Ønsker du å nyte utsikten fra toppen uten å gå opp kan man ta den historiske gaustabanen som frakter en opp inn i selve fjellet.

Det finnes tre anbefalte turer til toppen. Fra Stavsro, Svineroi eller Rjukan. Stavsro er den mest populære turen og strekker seg oppover siden av Gaustatoppen i et slakt terreng. Turen tar ca. 3 timer. Turen er klassifisert som middels vanskelig.

Fra Svineroi er det ca. 2 timer opp til toppen, og er den korteste ruta. Denne er brattere i starten før den møter ruta fra Stavsro. Turen er klassifisert som middels vanskelig.

Gaustatoppen er 1883 moh og er Vestfold og Telemarks høyeste fjell. Besøker du Gaustatoppen i i klarvær kan se en sjettedel av Fastland-Norge. Dette er Norges videste utsikt og du vil få muligheten til å skimte Jotunheimen mor nord, Hardangervidda mot øst og Nordmarka og Oslofjorden imot øst. Gaustatoppen har en helt fantastisk panoramautsikt det er verdt å få med seg.

Ja! Gaustatoppen kan og er mye besteget av barn og voksne i alle aldre. Går dere ruten opp fra Stavsro er denne klassifisert som middels vanskelig og går i ett passe bratt terreng. Turen tar ca. 3 timer og det vil være mulighet for å ta gaustabanen ned igjen.

Gaustatoppen ligger i Vestfold og Telemark fylke, rett ved verdensarvbyen Rjukan.

Se våre overnattingspakker

Her finner du våre pakker. Vi ønsker å gjøre det enklere for deg å velge, og tilbyr derfor overnatting i området inkludert aktiviteter.

Se våre pakker

Gaustatoppen kart