<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1593347630981815&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Mer enn bare et fjell

Gaustatoppen 1883 moh

Gaustatoppen (1883 m.o.h.) rager majestetisk over Rjukan, og er av mange omtalt som Norges vakreste fjell. 

Toppen er lett tilgjengelig og enkel å bestige, men byr likevel på Sør-Norges videste utsikt. Fra toppen kan du i klarvær se omtrent en sjettedel av Norge.

Høydepunkter:

  • Hemmelig bane inne i fjellet
  • Turisthytte på toppen
  • Kun 2 timers gange fra Stavsro
  • Norges videste utsikt
FLERE TURER TIL TOPPEN - 1883 MOH

FOTTURER TIL GAUSTATOPPEN

Er du usikker på hvor du skal gå? Her er de to av de rutene DNT Telemark anbefaler opp til toppen, og som alle vil gi deg en minneverdig dag i fjellet: Se kart helt i bunnen av siden.

gaustatoppen fottur, fottur gaustatoppen, gå til toppen, gaustabanen,
Fra Stavsro

Tur en vei: cirka 3 timer
Vanskelighetsgrad: Middels

Toppen er lettest å nå fra veien mellom Rjukan og Tuddal. Fra parkeringsplassen ved Stavsro ved Heddersvatn tar det knappe tre timer å gå opp og to timer ned i vanlig tempo. Høydeforskjellen er omtrent 700 meter, men stien opp er brei og tydelig. Steinete, særlig på slutten, så det er best å gå i fjellstøvler. Etter hvert som du nærmer deg toppen blir utsikten stadig finere, og du ser fjellene i Telemark, Buskerud og Oslomarka i det fjerne. Like før toppen kommer du til Gaustatoppen Turisthytte (1850 moh.) Turen til Gaustatoppen er en familievennlig topptur som passer for spreke og turvante barn.

gaustatoppen fottur, fottur gaustatoppen, gå til toppen, gaustabanen,
Fra Svineroi

Tur en vei: cirka 2 timer
Vanskelighetsgrad: Middels

Parkerer du ved Svineroi eller Langefonn langs fylkesvei 651, kan du gå på merket sti fra den nedlagte Svineroi seter. Første del av turen går bratt opp mot Gausteråen før den møter turstien fra Stavsro. Turen er omtrent tre kilometer en vei, og med en høydeforskjell på cirka 850 meter må du regne rundt to timers gange opp til toppen. Fin topptur som passer turvante familier.Har du parkert bilen ved Gaustabanen, er det stien til Svineroi du går på vei ned fra toppen. Følg skiltingen mot banen når du kommer til Langefonnstippen. Herfra er det rundt 350 meter igjen til parkeringsplassen.

Gaustatoppen fottur

Se 360 bilder fra starten til 1883 moh

Se kartet her!

Gaustatoppen til fots

Gaustatoppen er lett tilgjengelig og enkel å bestige om du er vant til å gå i fjellet. I over 200 år har fjelltoppen lokket til seg glade vandrere, og det er lett å skjønne hvorfor når du kommer til toppen: Ikke noe annet sted i landet kan du nyte nistepakka med utsikt til en sjettedel av Fastlands-Norge.

Høstsesongen

Sesongen for å bestige Gaustatoppen varer normalt ut oktober. Det kan forekomme snø og minusgrader på høsten og vi anbefaler derfor at du er vandt med å gå topptur i snø. Du vil finne et live webcamera som viser Gaustatoppen nederst på denne siden som gjør det enklere å planlegge turen.

Gaustatoppen fottur sommer

Turen opp

Uansett hvilket alternativ du velger, må du huske at været i fjellet skifter raskt. Gaustatoppen kan overraske med tåke, dårlig vær og sterk vind, og du må alltid ha med vindtett tøy, lue og votter, varmt skift, og ikke minst kart og kompass. Gaustatoppen består av mye stein, så legg heller ikke i vei uten gode fjellstøvler på beina.

Parkering

Parkere på Stavsro: Her ligger det en avgiftsbelagt parkeringsplass med et begrenset antall plasser. Prisen er 150 kroner per bil, per dag. Betaling kan skje via Vipps til nr. 110898, med betalingskort i P-automat eller til parkeringsvakt. 
Ved Bygget kafe er det en større parkeringsplass. Det går buss herfra til Stavsro som er utgangspunktet for turen. 

Bekledning

Uansett hvilket alternativ du velger, må du huske at været i fjellet skifter raskt. Gaustatoppen kan overraske med tåke, dårlig vær og sterk vind, og du må alltid ha med vindtett tøy, lue og votter, varmt skift, og ikke minst kart og kompass. Gaustatoppen består av mye stein, så legg heller ikke i vei uten gode fjellstøvler på beina.

Hva finnes på Gaustatoppen?

Både Gaustabanen og Gaustatoppen turisthytte er åpne for å ønske deg velkommen i høst.

For dem som ønsker en enklere løsning, kan banen frakte deg opp til toppen. På toppen finner du Gaustatoppen turisthytte, som serverer varm mat og drikke mens du kan nyte den fantastiske utsikten.

Gaustatoppen turisthytte er åpen hver dag fra 09.00-17.30 t.o.m 20.oktober.

Gaustabanen er åpen hver dag fra 09.00-18.00 t.o.m 25.oktover.

 

Overnatting

Bo tett på opplevelsene - Bestill overnatting ved foten av fjellet. Hytter og leiligheter.

Få mer informasjon her

Har du spørsmål?

Spør oss :) 


Hoydeformat

 

Innsendte bilder

Del dine bilder fra turen! #gaustatoppen