<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1593347630981815&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Flere turer til toppen - 1883 moh

Fotturer til Gaustatoppen

Er du usikker på hvor du skal gå? Her er tre av rutene DNT Telemark anbefaler opp til toppen, og som alle vil gi deg en minneverdig dag i fjellet! Se også turkart helt i bunnen av siden.

Gå til Gaustatoppen
Fra Stavsro

Tur en vei: cirka 3 timer
Vanskelighetsgrad: Middels

Toppen er lettest å nå fra veien mellom Rjukan og Tuddal. Fra parkeringsplassen ved Stavsro ved Heddersvatn tar det knappe tre timer å gå opp og to timer ned i vanlig tempo. Dette er det mest vanlige stedet å ta turen fra. Høydeforskjellen er omtrent 700 meter, men stien opp er brei og tydelig. Steinete, særlig på slutten, så det er best å gå i fjellstøvler. Etter hvert som du nærmer deg toppen blir utsikten stadig finere, og du ser fjellene i Telemark, Buskerud og Oslomarka i det fjerne. Like før toppen kommer du til Gaustatoppen Turisthytte (1850 moh.) Turen til Gaustatoppen er en familievennlig topptur som passer for spreke og turvante barn.

Gaustatoppen fottur
Fra Svineroi

Tur en vei: cirka 2 timer
Vanskelighetsgrad: Middels

Parkerer du ved Svineroi eller Langefonn langs fylkesvei 651, kan du gå på merket sti fra den nedlagte Svineroi seter. Første del av turen går bratt opp mot Gausteråen før den møter turstien fra Stavsro. Turen er omtrent tre kilometer en vei, og med en høydeforskjell på cirka 850 meter må du regne rundt to timers gange opp til toppen. Fin topptur som passer turvante familier.Har du parkert bilen ved Gaustabanen, er det stien til Svineroi du går på vei ned fra toppen. Følg skiltingen mot banen når du kommer til Langefonnstippen. Herfra er det rundt 350 meter igjen til parkeringsplassen.

Fottur opp til toppen
Fra Rjukan

Tur en vei: cirka 7 - 8,5 timer
Vanskelighetsgrad: Krevende

Med en høydeforskjell på 1600 meter fra Rjukan til Gaustatoppen, er dette er en fantastisk fottur for virkelig spreke turgåere. De to første timene fra Rjukan jernbanestasjon går bratt oppover på merket sti fram til stikrysset ved Lislestaul. Her har du to valg:

Velger du vestsiden av Gaustoppen, går du inn Gausdalen via Selstali og langs aslakstaulvatnet. Herfra går du videre gjennom skaret mot Gaustaråen og opp til stidelet mot Stavsro. Følg deretter merking mot toppen. Denne turen tar ca. sju timer.

Alternativet er å gå på østsiden av toppen via Svineroi. På denne turen må du beregne 8,5 timer.

Book overnatting

Hytte eller hotell ved foten av Gaustatoppen? Velg det som passer deg perfekt!

Gaustatoppen til fots

Gaustatoppen er lett tilgjengelig og enkel å bestige om du er vant til å gå i fjellet. I over 200 år har fjelltoppen lokket til seg glade vandrere, og det er lett å skjønne hvorfor når du kommer til toppen: Ikke noe annet sted i landet kan du nyte nistepakka med utsikt til en sjettedel av Fastlands-Norge.

Gaustatoppen fottur sommer

Turen opp

De vanligste rutene opp til toppen er fra Svineroi, Stavsro og Selstali, men du kan også gå den lange veien helt fra Rjukan slik de gjorde før i tida. Alle rutene er godt merket med de røde T-ene til Den norske turistforening (DNT). Gaustatoppen kan og er mye besteget av barn og voksne i alle aldre. Går dere ruten opp fra Stavsro er denne klassifisert som middels vanskelig og går i ett passe bratt terreng. Turen tar ca. 3 timer og det vil være mulighet for å ta gaustabanen ned igjen.

Parkering

Parkere på Stavsro: 
Her ligger det en avgiftsbelagt parkeringsplass med et begrenset antall plasser. Prisen er 150 kroner per bil, per dag. Betaling kan skje via Vipps til nr. 110898, med betalingskort i P-automat eller til parkeringsvakt. Du kommer hit fra Rjukan ved å ta veien oppover mot Gausta. I stedet for å kjøre til venstre mot Gausta fortsetter du rett fram og følger fv. 651 og skilting mot Gaustatoppen.

Det går shuttlebuss med følgende stoppesteder.
Gaustablikk HH - Hovdestaul (ved sportellet) - Gaustabanen - Stavsro.
Les mer om parkering i ofte stilte spørsmål. 

Bekledning

Uansett hvilket alternativ du velger, må du huske at været i fjellet skifter raskt. Gaustatoppen kan overraske med tåke, dårlig vær og sterk vind, og du må alltid ha med vindtett tøy, lue og votter, varmt skift, og ikke minst kart og kompass. Gaustatoppen består av mye stein, så legg heller ikke i vei uten gode fjellstøvler på beina.

Hva finnes på Gaustatoppen?

Både Gaustabanen og Gaustatoppen turisthytte er åpne for å ønske deg velkommen.

For dem som ønsker en enklere løsning, kan banen frakte deg opp til toppen. På toppen finner du Gaustatoppen turisthytte, som serverer varm mat og drikke mens du kan nyte den fantastiske utsikten.

Gaustatoppen fottur

Se 360 bilder fra starten til 1883 moh

Se kartet her!

Når er det best å gå til Gaustatoppen?

Fra 20.juni kan man stort sett gå med tørre sko til toppen, og sesongen for gåtur varer vanligvis ut oktober. I menyen øverst kan du se Gaustatoppen live på webcam om du ønsker å se an forholdene. Skal du gå utenom sommersesongen anbefaler vi randonee/truger. Ønsker du å nyte utsikten fra toppen uten å gå opp kan man ta den historiske gaustabanen som frakter en opp inn i selve fjellet.

Hvor går man opp til Gaustatoppen?

Det finnes tre anbefalte turer til toppen. Fra Stavsro, Svineroi eller fra Rjukan. Stavsro er den mest populære turen og strekker seg oppover siden av Gaustatoppen i et slakt terreng. Turen tar ca. 3 timer. Turen er klassifisert som middels vanskelig.

Fra Svineroi er det ca. 2 timer opp til toppen, og er den korteste ruta. Denne er brattere i starten før den møter ruta fra Stavsro. Turen er klassifisert som middels vanskelig.

Hvor mye kan du se fra Gaustatoppen?

Gaustatoppen er 1883 moh og er Vestfold og Telemarks høyeste fjell. Besøker du Gaustatoppen i i klarvær kan se en sjettedel av Fastland-Norge. Dette er Norges videste utsikt og du vil få muligheten til å skimte Jotunheimen mor nord, Hardangervidda mot øst og Nordmarka og Oslofjorden imot øst. Gaustatoppen har en helt fantastisk panoramautsikt det er verdt å få med seg.

Er turen opp til Gaustatoppen for barn?

Ja! Gaustatoppen kan og er mye besteget av barn og voksne i alle aldre. Går dere ruten opp fra Stavsro er denne klassifisert som middels vanskelig og går i ett passe bratt terreng. Turen tar ca. 3 timer og det vil være mulighet for å ta gaustabanen ned igjen.

I hvilket fylke ligger Gaustatoppen?

Gaustatoppen ligger i Vestfold og Telemark fylke, rett ved verdensarvbyen Rjukan.

Parkere på Stavsro: 
Her ligger det en avgiftsbelagt parkeringsplass med et begrenset antall plasser. Prisen er 150 kroner per bil, per dag. Betaling kan skje via Vipps til nr. 110898, med betalingskort i P-automat eller til parkeringsvakt. Du kommer hit fra Rjukan ved å ta veien oppover mot Gausta. I stedet for å kjøre til venstre mot Gausta fortsetter du rett fram og følger fv. 651 og skilting mot Gaustatoppen.

Det går buss til Svineroi, Gaustanbanen og Stavsro.

Parkere på Gaustatoppen Sportell
Det er parkeringsplass ved Sportellet. Denne er forbeholdt Sportellets gjester.
Det er også EL BIL ladere på denne parkeringen.

Parkering på 'Fyrieggen':
Ved 'Fyrieggen' er det en større parkeringsplass. 

Parkering ved Gaustablikk Høyfjellshotell:
Utenfor Gaustablikk Høyfjellshotell er det en stor, gratis parkeringsplass. Den kan brukes av hotellets gjester.

Parkering ved Gaustabanen:
Ved Gaustabanens dalstasjon ligger det en stor parkeringsplass. Den er kun for Gaustabanens besøkende.

Overnatting

Bo tett på opplevelsene - Bestill overnatting ved foten av fjellet. Hotell, hytte eller leilighet. Velg hva som passer deg!

Bestill overnatting

Gaustatoppen fotturen

Har du spørsmål?

Spør oss :) 


Hoydeformat

 

Innsendte bilder

Del dine bilder fra turen! #gaustatoppen