<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1593347630981815&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Flere turer til toppen - 1883 moh

Fotturer til Gaustatoppen

Er du usikker på hvor du skal gå? Her er de fire rutene DNT Telemark anbefaler opp til toppen, og som alle vil gi deg en minneverdig dag i fjellet: Se kart helt i bunnen av siden.

Gaustatoppen, booking, overnatting, sommerferie, sommer, gåtur, fottur, barnevennlig, hvor lang tid, gaustabanen
Fra Stavsro

Tur en vei: cirka 3 timer
Vanskelighetsgrad: Middels

Toppen er lettest å nå fra veien mellom Rjukan og Tuddal. Fra parkeringsplassen ved Stavsro ved Heddersvatn tar det knappe tre timer å gå opp og to timer ned i vanlig tempo. Høydeforskjellen er omtrent 700 meter, men stien opp er brei og tydelig. Steinete, særlig på slutten, så det er best å gå i fjellstøvler. Etter hvert som du nærmer deg toppen blir utsikten stadig finere, og du ser fjellene i Telemark, Buskerud og Oslomarka i det fjerne. Like før toppen kommer du til Gaustatoppen Turisthytte (1850 moh.) Turen til Gaustatoppen er en familievennlig topptur som passer for spreke og turvante barn.

Gaustatoppen, booking, overnatting, sommerferie, sommer, gåtur, fottur, barnevennlig, hvor lang tid, gaustabanen
Fra Svineroi

Tur en vei: cirka 2 timer
Vanskelighetsgrad: Middels

Parkerer du ved Svineroi eller Langefonn langs fylkesvei 651, kan du gå på merket sti fra den nedlagte Svineroi seter. Første del av turen går bratt opp mot Gausteråen før den møter turstien fra Stavsro. Turen er omtrent tre kilometer en vei, og med en høydeforskjell på cirka 850 meter må du regne rundt to timers gange opp til toppen. Fin topptur som passer turvante familier.Har du parkert bilen ved Gaustabanen, er det stien til Svineroi du går på vei ned fra toppen. Følg skiltingen mot banen når du kommer til Langefonnstippen. Herfra er det rundt 350 meter igjen til parkeringsplassen.

Gaustatoppen, booking, overnatting, sommerferie, sommer, gåtur, fottur, barnevennlig, hvor lang tid, gaustabanen
Fra Selstali

Tur en vei: cirka 5 timer
Vanskelighetsgrad: Krevende

Dette er en krevende tur gjennom til dels veldig bratt terreng. Gå fra Selstali til nordøstenden av Selstalitjønn, og deretter sørøstover inn i Gausdalen til Aslakstaulvatn. Stien går videre opp gjennom bratt steinur mot øst til stidelet til Stavsro. Herfra følger du stien videre til toppen. Dette er en flott fottur som starter i vakkert skogsterreng, og som fortsetter videre opp over tregrensa til storslått utsikt over store deler av Norge. Turen egner seg for folk som er vant til å gå i fjellet.

Gaustatoppen, booking, overnatting, sommerferie, sommer, gåtur, fottur, barnevennlig, hvor lang tid, gaustabanen
Fra Rjukan

Tur en vei: cirka 7 - 8,5  timer
Vanskelighetsgrad: Krevende

Med en høydeforskjell på 1600 meter fra Rjukan til Gaustatoppen, er dette er en fantastisk fottur for virkelig spreke turgåere. De to første timene fra Rjukan jernbanestasjon går bratt oppover på merket sti fram til stikrysset ved Lislestaul. Her har du to valg:Velger du vestsiden av Gaustoppen, går du inn Gausdalen via Selstali og Langs Aslakstaulvatnet. Herfra går du videre gjennom skaret mot Gaustaråen og opp til stidelet mot Stavsro. Følg deretter merking mot toppen. Denne turen tar sju timer.

Gaustatoppen til fots

Gaustatoppen er lett tilgjengelig og enkel å bestige om du er vant til å gå i fjellet. I over 200 år har fjelltoppen lokket til seg glade vandrere, og det er lett å skjønne hvorfor når du kommer til toppen: Ikke noe annet sted i landet kan du nyte nistepakka med utsikt til en sjettedel av Fastlands-Norge.

Gaustatoppen fottur sommer

Turen opp

Uansett hvilket alternativ du velger, må du huske at været i fjellet skifter raskt. Gaustatoppen kan overraske med tåke, dårlig vær og sterk vind, og du må alltid ha med vindtett tøy, lue og votter, varmt skift, og ikke minst kart og kompass. Gaustatoppen består av mye stein, så legg heller ikke i vei uten gode fjellstøvler på beina.

Parkering

Parkering Stavsro: Avgiftsparkering med begrenset antall plasser i høysesong.
Alternativ parkering: Ved "Bygget" i Gaustaområdet. Buss til Stavsro.

Se kart.

Overnatting

Bo tett på opplevelsene - Bestill overnatting ved foten av fjellet. Hytter og leiligheter.

Få mer informasjon her

Har du gått til Gaustatoppen?

Send oss dine bilder fra denne turen så vises de i bildegalleriet her inne :) 


Hoydeformat

 

Innsendte bilder

Del dine bilder fra turen! #gaustatoppen