Historie – Rjukan ved foten av Gaustatoppen!

Rjukan fikk navnet sitt etter Rjukanfossen, «det rykende vannfall». Her bor det ca 3400 innbyggere. Byen har en sentral plass i norsk industri og arbeiderhistorie da området, med sin spektakulære natur, var som skapt for utvikling av kraftproduksjon, fabrikker og industri. Nå er stedet kjent som en verdensarv på UNESCOS verdensarvliste.

Her dundret fosser i enorm kraft nedover fjellene og det fikk en mann ved navn Sam Eyde til å utvikle en visjon om «å sette fossen til å gjøre nyttig arbeid for menneskene». Dette la grunnlaget for det som skulle komme til å bli Norsk Hydro og en industrirevolusjon uten sidestykke.

Norge gikk fra å være ett av Europas fattigste land til å bli ett av de rikeste på bare 100 år. Ingeniør Sam Eyde traff den begavede professoren Kristian Birkeland og sammen fant de ved en tilfeldighet opp kunstgjødsel, en oppfinnelse som revolusjonerte matvare produksjonen.

Fremstillingen krevde elektrisk kraft som bare gjorde situasjonen enda bedre. Dette var imidlertid bare starten og Eyde og Birkeland fortsatte i rask takt:

  • 1905- Hydro grunnlegges
  • 1907- Europas største kraftstasjon blir klar
  • 1909- Transportvegen Rjukanbanen-Tinnosbanen åpnes
  • 1911- Verdens største kraftstasjon står klar på Vemork
  • 1915- Verdens største kraftstasjon står klar på Såheim.
  • 1920- Byen Rjukan planlegges som «company town» og er Norges første arkitekttegnede by, 10000 innbyggere flytter inn. Dette er med det Norges mest moderne by gjennom tidene.

Rjukan «Kom og besøk oss da vel!»