Historie – Rjukan ved foten av Gaustatoppen!

Gaustatoppen

giweather wordpress widget

Rjukan fikk navnet sitt etter Rjukanfossen, «det rykende vannfall». Her bor det ca 3400 innbyggere. Byen har en sentral plass i norsk industri og arbeiderhistorie da området, med sin spektakulære natur, var som skapt for utvikling av kraftproduksjon, fabrikker og industri. Nå er stedet kjent som en verdensarv på UNESCOS verdensarvliste.

Her dundret fosser i enorm kraft nedover fjellene og det fikk en mann ved navn Sam Eyde til å utvikle en visjon om «å sette fossen til å gjøre nyttig arbeid for menneskene». Dette la grunnlaget for det som skulle komme til å bli Norsk Hydro og en industrirevolusjon uten sidestykke.

Norge gikk fra å være ett av Europas fattigste land til å bli ett av de rikeste på bare 100 år. Ingeniør Sam Eyde traff den begavede professoren Kristian Birkeland og sammen fant de ved en tilfeldighet opp kunstgjødsel, en oppfinnelse som revolusjonerte matvare produksjonen.

Fremstillingen krevde elektrisk kraft som bare gjorde situasjonen enda bedre. Dette var imidlertid bare starten og Eyde og Birkeland fortsatte i rask takt:

  • 1905- Hydro grunnlegges
  • 1907- Europas største kraftstasjon blir klar
  • 1909- Transportvegen Rjukanbanen-Tinnosbanen åpnes
  • 1911- Verdens største kraftstasjon står klar på Vemork
  • 1915- Verdens største kraftstasjon står klar på Såheim.
  • 1920- Byen Rjukan planlegges som «company town» og er Norges første arkitekttegnede by, 10000 innbyggere flytter inn. Dette er med det Norges mest moderne by gjennom tidene.

Norsk Industriarbeidermuseum

På Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork får du et nært møte med norsk industri og krigshistorie. Den mest kjente utstillingen er nok “Helter i Telemark”. Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork er kanskje mest kjent for sin presentasjon av Rjukans krigshistorie. Vemork var åstedet for en av de viktigste sabotasjeaksjoner under 2. verdenskrig, da norske sabotører hindret tyskerne i å utvikle atomvåpen av tungtvannet som ble produsert her.

Gaustabanen

Gaustabanen er en spektakulær kabelbane som går inne i selve Gaustatoppen. Turen tar ca 15 minutter, og tar 20 passasjerer pr tur. De første 50 årene var Gaustabanen hermetisk lukket NATO-anlegg. Men i dag kan du og jeg også få ta del i den spennende opplevelsen det er inne i fjellet.

Hardangervidda Nasjonalparksenter

På Hardangervidda Nasjonalparksenter finner du en prisbelønnet interaktiv utstilling om natur og villrein. Natur- og villreinutstillingen på Hardangervidda Nasjonalparksenter er tildelt sølvmedalje fra den europeiske designforbundet for nest beste interaktive utstilling i hele Europa i 2013. Les mer her.. Følg reinens vandringer i forhistorisk tid, og se unike redskaper laget av villreinbein. Disse ble laget for mer enn 17000 år siden i det sørlige Frankrike.

Rjukan «Kom og besøk oss da vel!»