<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1593347630981815&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Et vinterparadis

Gausta

Det er ingen tvil om at det finnes mange skidestinasjoner i Norge, men ingen er More Mountain enn Gausta. Gausta har ganske enkelt mer av det meste. Takket være den høye beliggenheten over den dype og dramatiske Vestfjorddalen er Gausta en av Norges mest snøsikre destinasjoner. Og utsikten mot Gaustatoppen gjør hver tur og hver utflukt til en enda større opplevelse.

LANGRENN01
85 km med løyper
Langrenn

Langrennsløypene på Gausta går i variert terreng, her finner du korte rundtløyper, lysløyper samt lengre turer som tar deg opp på snaufjellet. Over 85 km med oppkjørte løyper venter på deg.

Les mer
IMG_7899-Edit
Bakker for alle
Gausta Skisenter

På Gausta Skisenter i hjertet av Telemark finner du et alpinanlegg i skikkelig fjellmiljø, uten kompromisser og uten lange heiskøer. Med sine 35 bakker, tre barneområder, to terrengparker og utfordrende frikjøring har Gausta noe å tilby alle.

INGRID RØLI KORNELIUSSEN
1883 moh
Gaustatoppen

Gaustatoppen (1883 m.o.h.) rager majestetisk over Rjukan, og er av mange omtalt som Norges vakreste fjell. Ta banen inne i fjellet, stå på ski fra 1800 moh eller bare nyt en kaffe til utsikten.

Guidet tur
Guidet tur
Trugeturer

Truger er en økende trend, og på Gaustatoppen Skiutleie kan du enten leie truger for egne turer eller bli med på guidet tur. Vi har en tur som passer perfekt for barnefamilier, en liten tur på ca 15 minutter til Trolltoppen! 

Gaustabanen-1-1030x579
Banen inne i fjellet
Gaustabanen

Med Gaustabanen får du en spektakulær tur helt opp på Gaustatoppen. Først i 2010 ble hemmeligholdet opphevet, og Gaustabanen ble åpnet for publikum. Banen ble fort veldig populær. Det er en todelt bane: Først tar man en liten trikk 850 m rett inn i fjellet. Så går man over i en kabelbane som går 1050 m oppover, med en stigning på 39 grader.

Flytende badstue, gausta, gaustatoppen, booking,
svalende dukkert
Flytende badstue

Da bør du ta turen til Kvitåvatn. Her kan du nyte et avkjølende bad med fantastisk utsikt mot Gaustatoppen. Vil du heller avslutte dagen på en varm måte, finner du to flytende badstuer ved innsjøen, som begge byr på den samme herlige utsikten. Kunne det vært en opplevelse som passer for deg?

_ib70993-edit_size-large
Snarveien til hardangervidda
Krossobanen

Krossobanen er en taubane som på 5 minutter frakter deg fra Rjukan og opp til foten av Hardangervidda. Du kan ta med både sykkel og ski i Krossobanen, og benytte deg av alle naturopplevelsene Hardangervidda gir. 

I dag er Krossobanen en turistattraksjon som er åpen hver dag, hele året. 

_ibp6021-edit_size-large
et verdensarvsted
Rjukans historie

I 2015 ble Rjukan, byen som ligger i dalen nedenfor Gausta, inkludert på UNESCOS verdensarvliste. Norsk Hydros enorme vekst på 1900-tallet fikk Rjukan til å vokse fra å være et lite tettsted til å bli en by. Det ga opphav til et unikt kulturmiljø, der det dramatiske landskapet møter datidens industrielle arkitektur og en karakteristisk trehusbebyggelse

rjukanbadetweb-foto-mediateam_size-large
badeland
Rjukanbadet

Rjukanbadet er et stort badeland og har noe å tilby enten du vil svømme, slappe av i velvære avdelingen eller få unnagjort dagens trim på det flotte treningsstudioet. Ta gjerne med barna på Rjukanbadet, og dagen er komplett. På Rjukanbadet kan de få brukt sin energi på lek og moro i bassengene.

 

Viddasenteret-2-600
Hardangervidda
Nasjonalparksenter

På Hardangervidda Nasjonalparksenter finner du en prisbelønnet interaktiv utstilling om natur og villrein. I tillegg til utstillingen tilbyr Hardangervidda Nasjonalparksenter et intranett-bibliotek om Hardangervidda nasjonalpark. Senteret har videre et naturlaboratorium for studenter og skoleklasser.

 

vemork, gausta, gaustatoppen, vinter, rjukan, historie, tungtvann
Norsk Industriarbeidermuseum
Vemork museum

Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork er kanskje mest kjent for sin presentasjon av Rjukans krigshistorie. Vemork var åstedet for en av de viktigste sabotasjeaksjoner under 2. verdenskrig, da norske sabotører hindret tyskerne i å utvikle atomvåpen ved hjelp av tungtvannet som ble produsert her. 

 

solspeilet-bjarte-fredheim_size-large
Rjukan Torg
Solspeilet

100 år etter at Oscar Kittelsen og Sam Eyde lanserte ideen om å bringe sola ned til folket på Rjukan, er Solspeilet en realitet. Solspeilet er montert i fjellveggen 742 moh, ca 450 m rett over Rjukan Torg. Hvert speil er på 17 m2 eller til sammen 51 m2. Speilene fanger sollyset og sender det ned på Rjukan Torg.